TYKEV OBECNÁ
Tykev obecná (Cucurbita pepo L.) je klasickou podzimní plodinou, která se stala i neodmyslitelnou součástí oslav Halloweenu a v současné době na nás vykukuje ze všech podzimních dekorací. V léčitelství využíváme nejrůznější časti - od slupek, přes dužiny až po semena.
Nejrůznější tykve byly pěstované napříč světem. Tykev obecná se do Evropské Materia medica dostala díky kolonizaci Ameriky. Do té doby se například v klášterní medicíně používala kalabasa (Cucurbita lagenaria). Dnes nejčastěji využíváme dýni Hokaido či máslovou dýni. Tykve (obdobně jako okurky) jsou povahy chladivé a vlhké, takže se tradičně používaly pro odjímání horkosti nejrůznějších hormonů, hlavně jater, ledvin a močových cest.
SÍLA SKRYTÁ V ODPADU
Pro mnohé z nás je slupka dýně jen zbytečný odpad, který vyhodíme a nevyužijeme. Přitom se může stát zajímavou složkou naší potravy. Abychom mohli využít slupku dýní, musíme si být jistí původem samotné dýně - aby nebylo použito postřiku, který by ulpěl na povrchu plodu.
Tradičně byla slupka dýní používána k léčbě žaludečních vředů, nemoci jater a na rány.
Slupky obsahují velké množství karotenoidů a jejich izomerů, vlákniny (pozřeme-li ji), proteinů a aminokyselin (hlavně asperagová kyseliny, glutamová kyseliny, leucin, ale i alanin, arginin, isoleucin, lysin, glycin, fenylalanin, methionin, threonin, serin, tyrosin, valin), minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, měď a mangan), vitamín C.
Slupky jsou vhodné do nejrůznějších pokrmů, kde se i využívají jako zdroj barviva. Z terapeutického hlediska je nejvíce ceněná vláknina, která pomáhá očistě střev a zároveň pomáhá zharmonizovat vyměšování. Zároveň bylo zjištěno, že slupka z tykve zpomaluje rozklad a vstřebávání škrobu, což může být užitečné při diabetu. Díky obsahu flavonoidů a vitamínů může dýňová slupka podpořit imunitu a potlačit tvorbu zánětu. Rovněž se u extraktů ze slupek zkoumá účinky proti rakovině.
DÝŇOVÉ PYRÉ NENÍ JEN DO POLÉVKY
Dýňové pyré/dužina se nejčastěji využívá k přípravě polévek, omáček, potažmo se přidává do pečení (sušenky, dýňový koláč - původ pumpkin pie spice). Nicméně i dužina, kterou používáme v kuchyni, má své blahodárné účinky.
V pyré bychom našli polysacharidy s nízkou molekulovou hmotou, u kterých byly zjištěny antioxidační účinky. Dále bychom v dužině našli vlákninu, škrob, pektin, karotenoidy, minerály (hlavně vápník, železo, zinek, měď).
Jak již bylo zmíněno, nízkomolekulární polysacharidy projevily antioxidační účinky, čehož by se dalo využít při ochraně organismu proti oxidačnímu stresu. Díky obsahu vlákniny opět pomáhá srovnat střevní mikroflóru, snižuje vstřebávání škrobu, a tím může zpomalit nárůst hladiny krevního cukru. Zároveň byly zjištěny hypoglykemické účinky. Rovněž se zatím in vitro ukazuje i antibakteriální účinek látek v dýňové dužině.
DÝŇOVÉ SEMÍNKO NENÍ JEN NA OZDOBU PEČIVA
Ze všech částí tykví jsou pro terapeutickou praxi nejvíce prozkoumaná semena, potažmo z nich lisovaný olej. Tradičně (v čínské medicíně a v ajurvédě) se používají semínka při onemocněních ledvin, prostaty, kůže, také se uplatňovala při střevních parazitech,
Semena jsou plná polysacharidů, vlákniny, mastných kyseliny a olejů, minerálů (zinek, hořčík, draslík, fosfor, selen), fytoestrogenů, tryptofanu a serotoninu.
Semínka jsou často používaná jako ozdoba celozrnného pečiva, ale mají i terapeutické využití. Semena či olej z nich mohou napomoci snížit hladinu triacylglycerolů v krvi, hladiny LDL a celkového cholesterolu, močové kyseliny a močoviny.
Rovněž jsou u látek ze semen zkoumány hypoglykemické účinky a zároveň vliv na rozvoj rakoviny. Tradičně se dýně používá při onemocněních (a rakovině) prostaty. Díky obsahu fytoestrogenů se dá předcházet zánětům a zbytnění prostaty. Zinek navíc podporuje tvorbu ejakulátu, takže dýňové semínko je skvělým partnerem pro pány.
Díky obsaženému tryptofanu a serotoninu se přiřkla dýňovým semínkům schopnost zlepšit spánek a náladu.
Pro obsah železa jsou semínka doporučována při chudokrevnosti, ideálně v kombinaci s kopřivou (v podobě špenátu/salátu). Pro lepší vstřebávání železa je dobré podávat současně vitamín C.
Semínka se tradičně používají při onemocněních močového měchýře. Posilují svalstvo. Zároveň má pomáhat při nočním pomočování.
ZDROJE:
>Silky, Bisla, Srishti, Therapeutic and Pharmacological Properties of Pumpkin Seeds: A Comprehensive Review, Journal for Reasearch in Applied Sciences and Biotechnology, Vol. 3, No. 4, 2024, 117-125
> Gavril, Roxana Nicoleta et. al., Pumpkin and Pumpkin By-Products: A Comprehensive Overview of Phytochemicals, Extraction, Health Benefits, and Food Applications, Foods, 13, 2024, 2694
> Hussain, Ashiq et. al., A Comprehensive review of functional ingredients, especially bioactive compounds present in pumpkin peel, flesh and seeds, and their health benefits, Food Chemistry Advances ,1, 2022, 100067
> Mayer, Johannes Gottfried; Uehleke, Bernhard; Saum, Kilian, Bylinky z klášterní lékárny, Knižní klub, 2010