MORINA OLEODÁRNÁ

22.09.2025

Moringa je použita ve směsi Posilující a Mužská rovnováha.

Moringa oleodárná (Moringa oleifera) je stromem z čeledi moringovité a zároveň jejím nejznámnějším zástupcem. Tyto stromy pochází z jižního pohoří Himalájí, nalezneme je v Indii, Arábii, Africe, na Madagaskaru, ale i v Mexiku, na Havaji a na dalších tropických a subtropických částech světa.

Dá se využít kompletně celá rostlina - listy a plody (hlavně nezralé lusky) slouží jako surovina pro tradiční kuchyni, z plodů se dá lisovat olej, listy, kůra olej, kořeny a květy jsou používány v tradiční medicíně. V té se moringa využívala například při anémii, astmatu, problémech horních a dolních cest dýchacích, problémech s pokožkou, na čištění krve atd. Olej z moringy byl používán již ve starověkém Egyptě.

V našich končinách nejčastěji používáme listovou drogu (moringae folium). Našli bychom v nich velké množství kyseliny askorbové (vitamín C), fenolických látek a flavonoidů (např. kvercetin), vápník, železo, měď, fosfor, vitamíny A, B, E (tokoferol), kyselinu nikotinovou a listovou, některé (i esenciální) aminokyseliny (methionin, cystein, tryptofan, lysin) a další látky, jako je třeba niaziridin, který může zesilovat účinek některých antibiotik a zlepšuje vstřebávání vitamínů v trávicí soustavě. Stejně tak bychom našli v rostlině thiokarbamáty, které mohou mít různorodou biologickou aktivitu (viz dále).

Co se léčebného využití týká, moringa na sebe za ta tisíciletí používání nabalila spoustu oblastí. Nazývá se i zázračným stromem, jelikož dokáže pomoci v mnoha oblastech.

Moringa je v první řadě skvělým zdrojem živin, hlavně pokud jde o vitamíny, minerály a proteiny. Ačkoliv nálev není ideální pro vstřebávání proteinů (ty je lepší přijímat v potravě), můžeme čerpat z moringy vitamíny a minerály potřebné pro správné fungování našeho těla (hlavně našich enzymů).

Velké množství askorbové kyseliny, fenolických látek a flavonoidů je spojeno s významnými antioxidačními účinky této drogy. Tohoto účinku se hlavně využívá k ochraně jaterní tkáně, ale i nervových buněk a obecně buněk v našem těle (jaterní a nervové jsou však pod největším náporem). Extrakty z listů a kořenů vykazují hepatoprotektivní účinky.

Afinita moringy k játrům je navíc posílená i schopností stimulovat produkci žluči, čímž dochází k odvodu cholesterolu z těla (roste přeměna cholesterolu na žlučové kyseliny), zároveň pomáhá snižovat hladiny LDL, VLDL a triacylglycerolů v krvi, čímž pomáhá předcházet ucpání cév a kardiovaskulárním potížím. V tomto případě mají však plody větší potenci než listy. Listy v podobě kapslí s práškem mohou rovněž pomoci lidem s obezitou, neboť obsažené látky ovlivňují hladinu hormonů tukové tkáně (zvyšují adiponektin, snižují expresy leptinu a rezistinu).

V souvislosti s kardiovaskulárním systémem se hodí říci, že moringa snižuje krevní tlak, což se může hodit u lidí, kteří trpí hypertenzí. Zároveň listy působí močopudně, čímž se opět může snižovat zátěž srdce a zároveň zvyšovat detoxikace těla a hospodaření s vodou a minerály. Zároveň mírné močopudné účinky pomáhají předcházet rozvoji dny (ukládání kyseliny močové do kloubů) a ledvinových kamenů.

Extrakty z moringy působí spasmolyticky, kdy je tento účinek připisován thiokarbamátům blokujícím vápenaté kanály (a tím i stah svalu). Moringa navíc může pomoci při žaludečních a dvanáctníkových vředech, kdy pomáhá s jejich hojením a zároveň může působit jako prevence (v kombinaci se slizovitými rostlinami) obnovující ochrannou vrstvu na žaludeční stěně. Extrakt z listů navíc pomáhá snižovat riziko rozvoje žaludečních vředů vyvolaných užíváním salicylátů.

Moringa se dá zapojit i do praxe u lidí s diabetem, neboť bylo zjištěno, že extrakty z plodů i listů dokáží stimulovat produkci inzulinu, což vede ke snížení hladiny krevního cukru. Obzvláště se to hodí kombinovat s rostlinami bohatými na inositol, který zase zvyšuje citlivost buněk na inzulin.

V tuto chvíli se navíc zkoumají účinky extraktů z moringy proti rakovině. Podle testů (in vitro) některé z izolovaných látek dokáží zabránit/snížit rozvoj rakoviného bujení, podle jiných se v tom skrývá potenciální cesta na léčbu některých druhů rakoviny. Zatím to nebylo otestováno v klinických testech, ale je možné zařadit moringu preventivně do repertoáru bylinných čajů.

Moringa je navíc skvělá protizánětlivá bylinka, obzvláště při zánětech v trávicím traktu. Působí rovněž antibakteriálně a mírně antiviroticky. Rovněž stojí za zmínku, že moringa dokáže do určité míry vyrovnat hladinu hormonů štítné žlázy. 

Moringa je vskutku zázračný strom. Působí mírně analgeticky (účinek se odvíjí od dávky) a může pomoci při migrénách a při zvýšené teplotě (snižuje horečku).

Zkoumají se rovněž blahodárné účinky moringy na nervovou soustavu. Extrakty z listů mohou pomoci preventivně proti Alzheimerovi, pomáhají snižovat úzkost a mohou pomoci u osob trpících na epileptické záchvaty.

Moringa je rovněž skvělou bylinkou pro muže. Nejenže dokáže doplnit potřebné minerály, ale zároveň bylo zjištěno, že podporuje tvorbu a zdraví spermií, chrání spermatogoniální buňky. Nicméně u žen může negativně ovlivnit účinek progesterolu a celkově zasáhnout do ženských pohlavních hormonů. Z tohoto důvodu by ji neměly užívat těhotné a kojící ženy a ženy snažící se o početí.

V neposlední řadě je moringa dobrá i pro naší imunitu. Jednak sama o sobě stimuluje imunitní systém, zároveň je zdrojem živin, které jsou potřebné pro správné fungování našeho imunitního systému. Do toho posiluje organismus a stimuluje metabolismus a detoxikaci. Zároveň extrakty z moringy inhibují uvolňování histaminů v žírných buněk, čehož se dá využít v případě astmatu a alergií (blokuje se zesílená imunitní odpověď organismu na alergen).


ZDROJE:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6266645/#abstract1

Anwar Farroq et. al., Moringa oleifera: A Foof Plant with Multiple Medicinal Uses, Phytother. Res., 21, 17-25, 2007

Stohs, Sidney J.; Hartman, Michael J., Review of Safety and Efficacy of Moringa oleifera, Phytother. Res., 29, 796-804, 2015

Razis, Ahmad Faizal Abdull et. al., Health Benefits of Moringa oleifera, Asian Pac J Cancer Prev, 15 (20), 8571-8576