ČERNÝ JEŘÁB

14.06.2025

Černý jeřáb neboli temnoplodec je známý spíše pod svým latinským názvem - Aronie. Také se někdy označuje jako černoplodec či jeřábovec.

V léčitelství a v potravinářství si získaly velkou oblibu jeho plody - malé malvice, ve kterých nalezneme veliké množství vitamínu C, dále pak vitamin P, některé z vitamínů skupiny B a i vitamin E. Kromě vitamínů obsahují plody i organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy (mezi nimi i kvercetin a rutin) a anthokyanová barviva. Pak také minerální látky (železo, jód, mangan, fluor), karoten a cukry.

Pro svůj vysoký obsah vitamínu C a dalších se často přidává do čajů podporující činnost našeho imunitního systému, hlavně v dobách chřipek, nachlazení a teplot.

Díky obsahu flavonoidů působí mírně diureticky a podporuje vylučování kyseliny močové z těla. Zároveň rutin dodává pružnost a pevnost cévám, zvyšuje jejich propustnost, díky čemuž se aronie doporučuje i při křečových žilách.

Mírně snižuje krevní tlak, obsahuje látky s antioxidační aktivitou, čehož se dá využít při dlouhodobém stresu nebo zatížení organismu. Pomáhá chránit jaterní tkáň, která je právě dosti náchylná na reaktivní formy kyslíku (díky tomu, že tam probíhá většina metabolických přeměn). Působí protizánětlivě, mírně žlučopudně, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Janča se Zentrichem doporučují aronii na harmonizaci činnosti štítné žlázy, kdy tato funkce lze přičítat obsaženému jódu ve stopových množstvích a celkovým působením drogy na činnost lidského metabolismu.

V potravinách (hlavně nápojích) se s ní můžete setkat jakožto z přísadou zlepšující organoleptické vlastnosti daného výrobku. Jednak je zdrojem sytého červeného barviva, zároveň propůjčuje čajům kyselkavou ovocnou chuť. 


Aronii naleznete v mých čajích Býk, Štítná žláza, Posilující