BEZ ČERNÝ
Černý bez známý též pod názvy jako kozičky, baza, bez smradlavý, čertův strom, dnový strom, hulák, kalina a keř čarodějnic představuje jeden z nejdůležitějších keřů v bylinkářské tradici. I proto se říká, že před heřmánkem má člověk smeknout a před bezem kleknout.
Bez černý je velmi rozšířený keř, který nalezneme často podél cest, na okrajích lesa, poblíž lidských příbytků i na loukách. Bez je v tomto ohledu nevybíravý a vyroste vám i na skládce. Jedná se o náletovou dřevinu. Právě jeho velké rozšíření nám již napovídá, jak moc je tato bylinka pro nás důležitá (vždy je nám na blízku).
Z bezu můžeme v květnu a v červnu sbírat květ, ve kterém nalezneme silici, aminy, flavonoidy (kvercetin, rutin, isokvercitrin, kvercitrin), glykosidy od organických kyselin, triterpeny, třísloviny, cholin, vápenaté soli, sliz, sacharidy a další látky.
Již v průběhu srpna začínají dozrávat plody bezu - bezinky, které obsahují pektin, třísloviny, anthokyanová barviva, vitamín C, některé vitamíny skupiny B (1, 2, 3, 6), provitamin A, rutin, silice, sacharidy, minerály (železo, vápník, draslík), organické kyseliny a také sambunigrin v semenech (kyanogenní glykosid způsobující nevolnost a zažívací potíže, její obsah ve zralých plodech je nízký a dále se rozpadá při tepelném zpracování nad 80 °C) .
Čerstvé květy bezu nádherně voní, po usušení a při dlouhém skladování se tato vůně ztrácí. Z květů připravujeme buďto macerát za studena, nebo nálev, kdy používáme vodu max o teplotě 80 °C. Takto připravený nápoj je skvělým pomocníkem od počátku horečnatého nachlazení po celou dobu probíhající nemoci. Působí diureticky a potopudně, pomáhá ochlazovat organismus bojující s nákazou, zároveň skrze diuretické působení pomáhá s detoxikací. Kromě nachlazení můžeme sáhnout po bezovém květu při nabíhající chřipce či počátcích angíny (jakožto podpůrná léčba).
Bez působí protizánětlivě, antibakteriálně a antisepticky. Může se používat při zánětlivých onemocněních ústní dutiny a krku, při kašli (podporuje vykašlávání a sekreci hlenu). Díky svým účinkům podporuje vylučování kyseliny močové z těla (léčba a prevence dny) a pomáhá při zánětech kloubů (revma). Zároveň díky močopudným účinkům může blahodárně pomoci při otocích dolních končetin a při stagnujícím lymfatickém oběhu.
Pro obsah rutinu a kvercetinu lze květ bezu použít i pro dodání pevnosti a pružnosti cévám. V kombinaci s přesličkou a řebříčkem může skvěle pomoci při lehčích formách astmatu.
Macerát z bezového květu navíc stimuluje sekreci inzulínu, čímž napomáhá se vstřebáváním glukosy z krevního řečiště.
Plody působí obdobně diureticky a potopudně. Zároveň jsou zdrojem vitamínů, které jsou důležité pro správné fungování našeho metabolismu a imunitního systému. Užívání šťávy či čaje s bezových plodů mírně snižuje krevní tlak a stimuluje metabolismus. Dlouhodobým užíváním šťávy z čerstvých plodů si můžeme přivodit průjem, na druhou stranu čaj ze sušených plodů díky převažujícímu obsahu tříslovin působí zase opačně (staví průjem, ideálně v kombinaci s trnkou, ostružiníkem a maliníkem).
Šťáva či čaj z bezinek působí blahodárně na nervovou soustavu (hlavně díky obsahu antioxidantů) a může podpořit spánek. Nejčastěji se však bezinky využívají pro své analgetické účinky, hlavně v případě bolestí svalů, kloubů, hlavy a trojklanného nervu.
Ve starších herbářích se můžete dočíst, že obklady z listů jsou dobré na bolavá kolena a celkově bolavé klouby, potažmo že oplachy vytvořené z bezových listů mohou vyčistit pleť od akné. Osobně s tím však nemám zkušenosti.
Bez naleznete i v ovocných čajích, kde může zastupovat ibiškový květ - dodává nálevu kyselost a červenou barvu.
Bez naleznete například v těchto směsích: Bolavá hlava, Lesy Avalonu, Vitamínek, Druidova zahrada